O-Džej: Stvoreno u Americi

Premijera serije koja je osvojila Oskara

Oskarom nagrađena dokumentarna serija O-Džej: Stvoreno u Americi (O.J. Made in America) premijerno je dostupna na Pickbox NOW! Radi se o popularnoj američkoj dokumentarnoj mini-seriji od 5 epizoda koja je osvojila Oskara 2017. godine.

O ČEMU JE REČ?

Ova dokumentarna mini-serija istražuje rasu i popularnost kroz život O-Džeja Simpsona. Tema je Simpsonov život, od njegove karijere u američkom fudbalu i popularnosti u američkoj kulturi, do suđenja za ubistvo svoje žene Nikol Braun Simpson i Ronalda Lajla Goldmana za koje je oslobođen, i suđenja za pljačku u Las Vegasu 13 godina kasnije zbog koje je osuđen i zatvoren.

REMEK-DELO NOVINARSTVA I KINEMATOGRAFIJE

Režiser Ezra Edelman rekao je da je želeo da ispriča dublju priču o rasi u Americi, o gradu Los Anđelesu, odnosu između crnaca i policije, kroz prizmu života O-Džeja Simpsona.

Kritičari su opisali ovu dokumentarnu seriju kao remek-delo istraživačkog novinarstva i kinematografije koje postavlja priču u širi kontekst kraja 20. veka. Duboko ljudska, impresivna, perceptivna i empatična – jednostavno ćete poželeti da se ova serija nikad ne završi.

OSKAR ZA NAJBOLJI DOKUMENTARAC

Nakon izvrsnih kritika, O-Džej: Stvoreno u Americi osvojio je nagradu Oskar za najbolji dokumentarac. Ovo je najduži dokumentarac koji je osvojio najprestižniju filmsku nagradu, pa je postao i poslednji dokumentarac koji uopšte može da osvoji Oskara. Naime, godinu dana kasnije izmenjena su pravila za nominacije za Oskara, pa mini-serije više nemaju mogućnost nominacije u kategoriji dokumentaraca.

Provokativnu, inteligentnu i temeljnu dokumentarnu seriju o životu O-Džeja Simpsona gledajte na Pickbox NOW!