SS-GB zamišlja drugu istoriju, a istoričari otkrivaju koliko je ona moguća

Na Pickboxu je prošli tjedan s prikazivanjem počela nova kontroverzna BBC-jeva serija SS-GB. Serija je utemeljena na romanu jednog od tri najpopularnija pisca špijunskih romana: Lena Deitona, a zamišlja kako bi izgledao svet da su Veliku Britaniju uspjeli osvojiti nacisti. Koliko je sama serija konzistentna i koliko su pisac i producenti serije uspjeli logično uskladiti uzročno-posledične veze? Postavili smo pet pitanja istoričaru i doktorantu Filozofskog fakulteta u Beogradu Petru Žarkoviću.

Na početku prve epizode imamo prilike čuti obavijest s BBC-jevog radija u kojoj se kaže kako je zračna bitka za Veliku Britaniju bila odlučujući faktor za uspostavljanje mira u Europi i svijetu. Jasno je kako se tu radi o propagandi, no bi li osvajanje Velike Britanije doista zaustavilo sukobe na ostalim ratištima, bi li se europske, ali i ostale države, doista predale nakon osvajanja? Pogotovo SAD (ako se sjećate, novinarka New York Timesa doputovala je u Veliku Britaniju bez problema i ne vidi se da ova svjetska velesila ima problema s nacističkom vladavinom)?

Plan za invaziju na Veliku Britaniju (operacija „Morski lav“), odobren od strane Adolfa Hitlera jula 1940 godine, predstavljao je kontinuitet nemačkih ratnih planova „pacifikovanja“ onih delova Zapadne Evrope, koji su se najupornije odupirali novom „nemačkom poretku“. Nova britanska vlada Vinstona Čerčila, za razliku od prethodne Nevila Čembrlena, nije verovala u mogućnost trajnog mira sa nacističkom Nemačkom, i sebe je posmatrala, naročito sa padom Francuske, kao glavnog stožera okupljanja „antihitlerovske koalicije“ u Evropi. Eventualni vojni poraz Velike Britanije, sa kojim se definiše glavni kontekst pomenute tv serije, doprineo bi više konsolidovanju onih područija na kojima je Nemačka, usled otpora Britanije, morala da angažuje dodatne snage (Francuska, Severna Afrika, Mediteran). Već sa teškim porazom Francuske stvorio se utisak u jednom delu Evrope da „predaja“ nacističkoj Nemačkoj jeste prirodan sled događaja u kojem je zapravo i na vojni način poražena ideja liberalno- demokratskog poretka, promovisanog u Versaju 1919 godine. Međutim, skeptični Evropljani koji su bili skloni da žrtvuju svoje slobode zarad vrednosti autoritarnog nacionalizma, brzo su se uverili u mnogobrojne loše strane nemačkog imperijalizma, bilo da se radilo o primerima surove nemačke privredne eksploatacije njihovih zemalja ili primeni najrazličitijih formi represije, koja je svakodnevno odnosila bezbroj ljudskih života.

Sjedinjene Države jesu proklamovale poltiku „izolacionizma“, koja je bila jedna od važnih izbornih slogana američkog predsednika Frenklina Ruzvelta 1940. godine, ali je antinacističko raspoloženje u američkoj javnost neprestano raslo. Poraz Francuske doprineo je da se mišljenje javnog mnjenja u SAD menja u korist ratne politike, pa je pred japanski napad na Perl Harbor, decembra 1941, svaki peti Amerikanac odobravao ulazak u rat. Ruzvelt je poručivao da su Sjedinjene Države „neutralne“ na početku novog rata u Evropi, ali da on ne može da očekuje od prosečnog američkog građanina da to isto učini prema svojoj savesti. Sa druge strane, odnos SAD prema ratu nije bio uslovljen samo uspešnim otporom Britanije u Evropi, već i razmerama japanskih ratnih ciljeva na Pacifiku. Vašington nije gledao sa odobravanjem na vojne operacije Japana u Kini, a odnosi između dve države postajali su, kako je rat odmicao, sve hladniji i ratoborniji. Tokio je bio deo osovine zajedno sa Berlinom i Rimom, i to je bila činjenica koja je uveliko spremala SAD za rat 1940. i 1941, bilo da je V. Britanija bila poražena ili ne.

„Mislio sam da neće tako brzo doći do toga“, komentar je glavnog aktera serije nakon što sazna da je njegovoj kolegici naređeno da istraži genetsku pozadinu svih zaposlenika u Scotland Yardu. Ovo se događa 14 mjeseci nakon nacističkog zauzimanja Velike Britanije. Po vašem mišljenju, bi li nacističke snage toliko čekale, a pogotovo dali neku vrstu autonomije Scotland Yardu?

Očekivalo se da konačna sudbina poraženih zemalja bude odlučena tek nakon okončavanja svih ratnih dejstava. Do tog momenta uspostavljeni okupatorski režimi širom Evrope bili su glavni instrument produžene ruke nemačke politike. U toku rata bilo je zastupljeno više suprostavljenih modela okupacije, koji su se jedan od drugih razlikovali kako rezultatima vojnog uspeha nemačke vojske u odstranjivanju svakog mogućeg otpora u okupiranoj zemlji, pa sve do nemačkog viđenja rasne hijerarhije privilegovanih i manje privilegovanih evropskih naroda. U Danskoj je bilo dozvoljeno da kralj i vlada nastave sa obavljanjem svojih funkcija, a u Višijevskoj Franuskoj vlada Filipa Petena imala je i sudsku i zakonodavnu vlast. Mi naravno ne možemo znati kakvu sudbinu bi imala Velika Britanija, ali serija sugeriše već u prvoj epizodi da je Velikom Britanijom upravljao vojni zapovednik, koji je inače bio postavljan kao glavni organ vlasti u okupiranim zemljama, upravljajući u njima preko lokalnih državnih službi. Skotland Jard bi teško mogao da imao preveliku autonomiju u odnosu na okupacione organe vlasti, i njegove dužnosti bile bi definisane isključivo  sa ciljem održavanja novouspostavljenog poretka. Ako pogledamo dužnosti policije Višijevske Francuske, uviđamo da se ona, osim održavanja reda i mira,  prvenstveno angažovala u sprovođenju racija protiv Jevreja i svih drugih po Nemce sumnjivih antiokupatorskih i antifašističkih snaga. Zanimljivo je istaći da je Hitler smatrao upravu Velike Britanije nad svojim kolonijama kao dobar primer efikasne imperijalne politike.

Na nekoliko mjesta možemo vidjeti kako se detektiv Scotland Yarda počasti „žličicom pravog čaja“, jajima, uspijeva se okupati u istoj vodi u kojoj se prethodno okupalo dvoje djece. Jesu li ove stvari doista bile luksuz tijekom Drugog svjetskog rata?

Nedostaci osnovnih namirnica tokom rata postali su svakodnevnica u životu Evropljana. Jedna od taktika nemačkog napada na Veliku Britaniju bila je torepedovanje britanskih trgovačkih brodova, koji su redovnim linijama snadbevali britanske luke milionima tona životnih namirnica. Usled sve većeg manjka u snadbevanju britanska vlada je započela politiku racionalizacije hrane, koju je sprovodilo od 1939. godine Ministarstvo za ishranu (Minister of food). Svaki pojedinačni Britanac je morao da se registruje u određenoj radnji, gde je uz pomoć kupona mogao da dobije striktnu propisanu meru pojedinih namirnica. Prema utvrđenim propisima o racionalizaciji hrane maksimalni nivo potrošnje čaja nedeljno po osobi bio je 113 grama, šunke 227 grama, a šećera 454 grama. Stroga racionalizacija vodila se i u potrošnji sapuna, goriva, papira i mnogih drugih potrošnih dobara.

U jednoj sceni možemo primijetiti kako Archer tješi svoju kućansku pomoćnicu riječima kako je ratni logor udobniji od ostalih logora. Koliko u tome ima uopće istine?

Ima istine utoliko što su se tkz. logori smrti razlikovali od ostalih logora (radnih, sabirnih) jer im je bila namena da sistematski uništavaju ljudske živote, poglavito Jevreje. Uslovi u logorima su bili generalno izuzetno loši, a sam boravak velikog broja Evropljana u njima svedočio je o jednoj vrsti robovlasničke politike koju je sprovodila nacistička Nemačka u Evropi.

Naposljetku, koji je vaš sveopći komentar o ovakvoj verziji alternativne povijesti? Jeste li primijetili neke nekonzistentnosti u pogledu uzročno-posljedičnih veza?

Korišćenje „alternativne istorije“ u filmovima, serijama ili književnosti zgodan je vid osmišljavanja radnje i mnogi autori je koriste kako bi u prikazanoj fikciji još više naglašavali određene situacije, koje su nemoguće ako se drže „istorijskih činjenica“. Mislim da je nepotrebno da istoričar bude taj koji će u tom slučaju „loviti“ greške i ukazivati šta odgovara, a šta ne stvarnim događajima u istoriji. Svi znamo da je Hitler okončao svoj život u bunkeru pri kraju rata 1945. godine, ali Tarantino u svojim „Prokletnicima“ daje drugačiju verziju istorije, koja je zabavnija za tok radnje njegovog filma. Problem je kada sami istoričari koriste „alternativnu istoriju“ i odustaju od zadate naučne metodologije, da bi pred pitanjem „šta bi bilo kad bi bilo“ popularisali one odgovore koji su nezamislivi u naučnoj literaturi. To je onda najgora moguća zloupotreba istorijske nauke i njenih znanja.