PREMIJERA

MILIJARDE

Billions 

PREMIJERA

MILIJARDE

Billions 

Dostupne sezone: 1 | 2

Žanr: drama

Godina: 2016.

Uloge: Paul Giamatti, Damian Lewis, Maggie Siff, Malin Akerman

Producent: James Foley

CBS

Dok je u prvoj sezoni serije Milijarde (Billions) slogan glasio „Moć je univerzalna valuta“, druga sezona koja 20. februara počinje na Pickboxu najavljena je mračnim proročanstvom – „Moćni će pasti“. Ako niste gledali Milijarde, vreme je da počnete jer uz ekskluzivnu premijeru druge sezone, prva sezona je u potpunosti dostupna na Pickboxu. Ali, idemo iz početka.

O čemu je reč?

Prvi čovek ima neograničena finansijska sredstva, a drugi za sebe tvrdi da nema šta da izgubi. Prvi je kralj investicionih fondova i potencijalni kriminalac, a drugi uspešni advokat koji kriminalce visokog kalibra privodi pravdi. Prvi akter ove priče zove se Bobi Akselrod – harizmatičan je, šarmer, umalo da padne kao žrtva napada na njujorške blizance 11. septembra, a portretira ga uvek sjajni Dejmijan Luis. Lice pravde predstavlja Čak Rouds, čovek s dubokim podočnjacima, sado-mazo porocima, ne tako dobre naravi, a stvarna osoba koja se krije iza ove uloge je zastrašujuće uverljivi Pol Đamati.

Serija je inspirisana stvarnim osobama. Iako su odgovorni tvorci serije porekli direktnu povezanost sa stvarnim životom, „Njujork Post“ je otkrio da postoji previše podudarnosti sa životima dva čoveka. Pričamo o američkom advokatu Pritu Bareri i njegovoj bici sa menadžerom i osnivačem „SAC Kapital“, velike grupe hedž fondova. Ako vam otkrijemo ko je pobedio u toj bici, neće vam biti gušt da gledate Milijarde!

Zašto je tako dobra?

Sigurno niste znali da su Milijarde oborile rekord gledanosti u SAD-u. Na dan prikazivanja prve epizode, privukle su čak tri miliona gledalaca, a interesovanje nije slabilo sve do kraja sezone. Moglo bi se reći da Milijarde imaju odličan recept: tema serije je vanvremenska, glumci su afirmisane zvezde, a serija je napisana sa mnogo pažnje i ulaganja u detalje. Da bismo zaokružili brojke, otkrićemo da je prva sezona na kraju našla put do srca od čak 6,5 miliona ljudi, a kritičari su je itekako nahvalili.

Drugi razlog čuli smo iz usta šefa „Šoutajma“, Dejvida Nevinsa:

„Ova serija je trojanski konj za proučavanje naših komplikovanih stavova i emocija o klasi i bogatstvu. Imamo novu klasu super bogatih ljudi i svi bi voleli takvo bogatstvo, ali često se zateknemo kako pričamo o nepravednosti i nejednakosti, šta je dobro, šta je loše.“

Šta nas očekuje u drugoj sezoni?

Nakon što pogledate prvu sezonu Milijardi i nakon što se navučete na celu priču, sigurno će vas zanimati šta vas od 20. 2. čeka svakog ponedeljka. Đamati je obećao da će njegov lik biti još istrajniji u progonu Akselroda i da može da se očekuje manje brutalnosti, a više strateških poteza i intelektualnih, zakulisnih igara.

„Moj lik, a u neku ruku i sama serija, manje je Musolini, a više Makijaveli.“

Luis je otkrio da će njegovom liku teret postati ranjivost i krhkost, a sve sa željom da odnese pobedu ne samo u bici, nego i u ratu. Iako u finalu prve sezone advokat Rouds naglašava da nema šta da izgubi u ovom okršaju, njegov ulog naravno nije novac i privilegovan život kao Aksov, nego porodica i advokatska karijera koje mu sa svakim sledećim potezom klize iz ruku.

Da sve ne bi bila mačistička borba dvojice mužjaka, tu su i dva upečatljiva ženska lica koja u seriji možda igraju sporednu ulogu, ali u životima Aksa i Čaka Roudsa itekako imaju glavne uloge. Reč je o Aksovoj supruzi Lari (Malin Akerman) i Roudsovoj supruzi Vendi (Megi Sif), ženama koje vuku odlučujuće poteze, trguju tajnama i vešto balansiraju između legalnog i ilegalnog sveta.

Pokušajte da Milijarde shvatite kao uputstva za snalaženje po Vol stritu. Vol strit je najzagonetnija ulica, a asocijacija koju budi je gomila muškaraca u odelima koji viču jedni na druge i gledaju u monitore pune brojeva i grafikona. Serija zaranja dublje od toga – otkriva motivaciju za rad u ovoj atmosferi, otkriva ples po žici zakona, korišćenje rupa. Milijarde pokazuju kako situacija nije kriminalna samo na Vol stritu – slične situacije se ponavljaju po drugačijim obrascima u različitim delovima društva i poslovanja. Možda su Milijarde naprosto upozorenje, a možda su i podloga za nešto više.

Zaronite u svet pravih igrača već danas uz Pickbox!

ZANIMLJIVOSTI

Akselrodova kuća od 63 miliona dolara zaista postoji – pripada direktoru „Loeb Enterprises“, privatne investicione kompanije.

Koliko neko ume da se unese u seriju svedoči i činjenica da je Dejmijan Luis prijavljen FBI-ju u Irskoj jer ga je neko video na ulici i mislio da je on pravi bankar u bekstvu.

Dejmijan Luis se za ulogu pripremao čitajući knjige poznatih hedž fond menadžera.

Osoba po kojoj je nastao lik Akselroda, Stiven Koen, poseduje oko 11.4 milijardi dolara.

Đamati i Luis su osvojili Emi i Zlatni globus za svoje uloge u ovoj briljantnoj seriji.

GLEDAJ ODMAH